Yayasan Ikhlas agih daging korban kepada 3,574 keluarga

Ibadah korban anjuran Yayasan Ikhlas pada tahun ini telah melibatkan sebanyak 51 ekor lembu bagi memberi manfaat kepada 3,574 buah keluarga di sekitar Ranau, Kuala Penyu, Kota Kinabalu, Semporna, Sandakan, Kota Belut dan Kudat, Sabah.

Program yang dikenali sebagai Korban Ikhlas 2022 itu turut disertai Mufti Sabah, Datuk Ustaz Bungsu @ Aziz Jaafar.

Pengerusi Yayasan Ikhlas, Prof. Dr. Zainur Rashid Zainuddin berkata, daging korban itu adalah hasil daripada penyertaan seluruh rakyat Malaysia.

Tambah beliau, 16 petugas Yayasan Ikhlas dari Semenanjung dan Borneo telah bekerja­sama melancarkan lagi program tersebut.

Prof. Dr. Zainur Rashid (tiga dari kiri) dan Datuk Ustaz Bungsu (empat dari kiri) bersama 16 petugas Yayasan

“Fokus agihan daging korban adalah di kawasan pedalaman bagi membantu saudara Islam dan juga bukan Islam serta penduduk yang susah dan tidak berkemampuan merasai daging korban.

“Ibadah korban kali ini cukup bermakna apabila Mufti Sabah sendiri telah menyembelih beberapa ekor lembu,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Menurut Prof. Dr. Zainur Rashid, 10 ekor lembu telah dikorbankan di Sandakan, tujuh ekor da­ging lembu korban diagihkan ke kawasan penduduk setinggan dan daging seekor lembu diagihkan di kawasan bandar bagi penduduk miskin.

Dua ekor lembu lagi dikorbankan dengan kerjasama Pasukan Marin Cawangan Sabah untuk diagihkan kepada penduduk Kampung Berhala dan Kampung Simura.

Sementara itu, Datuk Ustaz Bungsu menerangkan, agihan daging korban turut diagihkan kepada keluarga asnaf yang bukan ber­agama Islam dan ia bersesuaian dengan keputusan Maj­lis Muzakarah Fatwa negeri Sabah yang diputuskan sejak beberapa tahun lepas.

More news