Surau Apartment Sumbang Untuk Dana Karpet Masjid

Yayasan Ikhlas dijemput untuk menerima sumbangan yang telah dikumpulkan oleh Surau Al Khairiyah, Blok C, Apartment Taman Medan Jaya selama 3 hari di kawasan apartment, sebanyak 420 buah rumah (pintu).

 

Setibanya disana, kelihatan tabung kecil diletakkan di depan 2 lif yang menampung penduduk 15 tingkat seramai lebih kurang 2000 orang. Walaupun telah tutup tabung sumbangan, tetap ada juga orang bertanya untuk memberi sumbangan lagi.

Kata Pengerusi Surau, En Azzam, ramai orang ingin menyumbang bila masuk bulan Rejab, disebabkan mereka tahu gandaan pahala dalam bulan ini berbanding bulan biasa.

 

Yayasan Ikhlas menerima sumbangan dalam betun cek dan wang tunai sebanyak RM 3,800. Kalau dibahagikan dengan 420 buah rumah di blok C ini sahaja, setiap rumah telah menyumbang RM 9.

 

Subhanallah, satu inisiatif yang sangat baik dan wajar dicontohi oleh surau dan masjid-masjid.

 

Kami juga turut menyerahkan menyerahkan 10 set kain kafan kepada Masjid Jumhuriyyah, Taman Dato Harun bagi kegunaan pengurusan jenazah bagi kawan berikut.

 

Kebetulan salah seorang ahli majlis perbandaran turut hadir dan memberitahu bahawa kawasan blok ini panas dan terkenal waktu PKP sebab lebih 150 buah rumah (pintu) positif serentak. Kes kematian satu hari lebih 5 jenazah. Orang yang sedang menguruskan jenazah dan sedang melakukan talkin di kubur sering mendapat panggilan makluman kes positif covid.

 

Moga lepas ini mereka menjadi terkenal diatas kesungguhan mereka dalam mengumpul sumbangan ini.

Lebih berita terkini