23 Tahun Menghidap AMC, Anak Syurga Ini Bergantung Kudrat Ibu

‘BERAT mata memandang, berat lagi bahu memikul’ adalah peribahasa tepat bagi menggambarkan penderitaan yang dialami seorang pemuda berusia 23 tahun, apabila disahkan menghidapi Arthrogryposis Multiple Congenita (AMC) atau kekurangan upaya fizikal.’BERAT mata memandang, berat lagi bahu memikul’ adalah peribahasa tepat bagi menggambarkan penderitaan yang dialami seorang pemuda berusia 23 tahun, apabila disahkan menghidapi Arthrogryposis Multiple Congenita (AMC) atau kekurangan upaya fizikal.

Ketika pemuda seusianya menyambung pelajaran atau bekerja bagi menampung hidup keluarga, namun Awang Azrul masih lagi mengharapkan kudrat ibunya yang tidak mempunyai pendapatan tetap.

Tambahan pula, ayahnya pula menghidap penyakit gout dan tidak mampu mengangkat anak ketiga dari enam beradik itu untuk ke tandas.

Lantaran itu, Yayasan Ikhlas Sarawak bersama-sama Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik) Sarawak pada 17 Oktober lalu, mengambil inisiatif menghulurkan bantuan bagi meringankan beban buat keluarga Awang di kediamannya dekat Kuching, Sarawak.

Menerusi kempen Bantu Pesakit Sihat, sumbangan yang diberikan adalah berbentuk sebuah kerusi roda khas yang menyenangkan pesakit masuk ke dalam tandas, selain bantuan lampin pakai buang serta wang tunai.

“Awang menghidap AMC, iaitu penyakit yang jarang didengari dan berlaku semenjak lahir.

“Selain itu, dia adalah pemegang kad OKU (orang kurang upaya) sejak lahir dan memerlukan penjagaan khas,” kata Duta Yayasan Ikhlas, Dr Khairol Jambli

Sumbangan tersebut disampaikan oleh Duta Yayasan Ikhlas, Dr Mohd Khairol Jambli dan diiringi Pengerusi I-Medik Sarawak, Dr Mohd Naqib Ahmad Napis.

Sementara itu, Pegawai Yayasan Ikhlas Sarawak, Hafeez Morni berkata, Awang pada suatu ketika dahulu mampu menyuap makanan sendirian, namun apabila tulang belakangnya dipasang dengan besi titanium, dia terpaksa bergantung kepada orang lain untuk berbuat demikian.

“Titanium itu sepatutnya sudah dibuka, tetapi disebabkan pelaksanaan PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) perkara itu jadi tertangguh,” katanya lagi.

Hafeez berkata, Awang sebelum ini turut mendapat bantuan kewangan daripada pelbagai badan bukan kerajaan (NGO) serta Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk menampung kos rawatannya yang mencecah puluhan ribu ringgit.

Orang ramai yang ingin menyalurkan bantuan ke atas Awang boleh berbuat demikian melalui akaun Yayasan Ikhlas, Maybank: 5628 3463 6228, Rujukan: BPSYI atau klik di pautan ikhlas.fund/ms/kempen/bantu-pesakit-sihat.

Lebih berita terkini